Over ons

Fotoclub VeluwezOOm is een kleine vereniging van maximaal 35 leden en dat bevalt ons heel goed. De meeste leden komen uit Dieren of binnen een ruime cirkel erom heen: Zutphen, Apeldoorn, Doetinchem, Arnhem. Oorspronkelijk gestart als een clubje enthousiaste natuurfotografen zijn we steeds meer toegegroeid naar een duidelijk bredere fotografisch insteek. Waar zijn we nu en wat is onze historie.

Een overzichtje.

 2024

En waar zijn we nu?

De voorbereidingen voor onze derde lustrumexpositie in de Zoomerij Dieren – mei tot augustus – zijn klaar.
In 2023 heeft een groep fotografen intensief meegewerkt aan 450 jaar Rheden. De fotoserie is uitgezet in de diverse zorginstellingen binnen de gemeente. De gefotografeerde ‘markante plekken’ zijn bedoeld als visuele trigger bij ouderen om makkelijker bij hun herinnering te komen. Dit helpt in de communicatie. Het geheel is afgesloten met een expositie in Turnhal Avegoor.
De activiteitencommissie organiseert zelf en begeleidt de initiatieven vanuit de leden.
Clubavonden staan in het teken van lezingen, besprekingen en doe-avonden.
Fotograferen doe je alleen maar samen kijken naar en praten over je werk geeft inzichten die je in je eentje minder snel zou krijgen.
Afgelopen jaren was er de nodige vernieuwing. 2024 is een geschikt evaluatiejaar.
Ruimte voor een koersbepaling voor de komende periode. En ook dat doen we samen.

Foto’s 2024

 2023

Steeds meer gezamenlijke inbreng

Hoe heerlijk om ‘gewoon’ te kunnen plannen. De activiteitencommissie organiseert op basis van input en medewerking van leden. Ook clubavonden leunen met succes op gezamenlijke inbreng. De diversiteit in fotografische interesses en de onderlinge uitwisseling hiervan helpt ons allemaal verder. We blijken inmiddels behoorlijk wat in-house expertise te hebben.
Op de rit staan verder onder meer in juni ’23 een expositie 450 jaar Rheden.
Voorjaar 2024 houden we een ledenexpositie ter gelegenheid van ons derde lustrum.

Archief foto’s 2023

 2022

Veel enthousiasme, plannen en een ledenstop

Een haperende start wederom maar de bibliotheek blijft open zodat we kunnen exposeren met ‘Duurzaamheid’. Met veel enthousiasme, plannen en een groeiend ledenaantal duiken we dit jaar in. Medio februari haalt het aantal aanmeldingen ons plafond. Belangstellenden moeten even geduld oefenen.
De insteek voor komende periode is ruimte voor themagroepen en een brede invulling van de clubavonden. Het zwaartepunt van fotobesprekingen ligt hierdoor online maar we krijgen er de nodige lezingen en doe-avonden voor terug. Dit valt heel goed.

Archief foto’s 2022

 2021

Weer een uitdagend jaar

Logischerwijs blijven veel plannen nog in de koelkast de eerste maanden van het jaar. In de zomerperiode start alles weer een beetje op. Rond de herfst zijn we weer leuk op stoom. We maken goed gebruik van de resterende weken. De uitgestelde bestuurswissel kan eindelijk ‘in levende lijve’ plaatsvinden. De nieuwe website wordt omarmd en bijgeschaafd op basis van eenieders ervaringen. Er is net genoeg ruimte voor een paar leuke clubavonden en gezamenlijke buitenactiviteiten. Happy end 2021.

Archief foto’s 2021

 2020

Creatieve oplossingen

Na tien jaar draagt het bestuur het initiatief tot activiteiten over aan een commissie. Vol goede moed gestart halverwege het jaar, wordt dit meteen in de kiem gesmoord door de grote lock-down. Zoals iedereen worden we creatief. De uitjes omgebouwd tot individueel te maken opdrachten. Bespreken gaat digitaal, ook van de thema’s. Een stuk minder gezellig maar we zijn overwegend erg blij dat we onze hobby enigszins samen kunnen doen

Archief foto’s 2020

 2019

Tweede Lustrum

Een jubileum expositie ter gelegenheid van ons tweede lustrum in de vernieuwde bibliotheek in Dieren. Reactie van een bezoeker: ‘Het niveau is binnen die vijf jaar enorm gestegen – een prachtige expo.” Wij zijn het er helemaal mee eens.

Een werkgroep studiofotografie is in de maak. Binnen de vereniging is veel ruimte om iets van de grond te krijgen. Het zegt wat over het enthousiasme van leden en de houding jegens elkaar.

Archief foto’s 2019

 2018

Buitenshuis – Binnenshuis

We gaan in op een uitnodiging voor een korte expositie in de Nieuwe Ruimte in Velp. De vrije keuze van de fotografen betreffende het onderwerp zorgt voor een gevarieerde inbreng. Wij zijn uitermate tevreden met de positieve reacties van de bezoekers.

De monumenten foto’s zijn volgens planning geëxposeerd bij Nieuw Schoonoord in Velp.

Meer binnenshuis: de themagroepen slaan aan. Uitdiepen van een onderwerp, bespreken van geprint werk in een kleine groep, samenwerken. Het zijn sleutelwoorden.

Archief foto’s 2018

 2017

Tentoonstelling Monumenten Gemeente Rheden

De reguliere uitjes, thema’s en clubavonden blijven het centrale deel van de club. Eindelijk zijn de monumenten gefotografeerd en er wordt gepland in september de werken ten toon te stellen in de hervormde kerk in Dieren-Zuid. Het is nog een heel project dit alles in te richten gezien de condities. Licht ontbreekt grotendeels, evenals verwarming en een toilet. Maar hulp komt vaak uit onverwachtse hoeken. Ook nu. En we houden een zeer geslaagde expositie. Met wederom professioneel geprint en vakkundig ingelijste foto’s.

Archief foto’s 2017

 2016

Tweede expositie

RIQQ  benadert ons om hun project straattoneel te fotograferen. Heel leerzaam en heel gezellig. Het zal vaker tot samenwerking met RIQQ leiden. In september exposeren we voor de tweede maal in de openbare bibliotheek in Dieren. We zijn heel tevreden over onze vorderingen. Clubleden blijven onverminderd initiatieven tonen op divers gebied. Kennisoverdracht, uitwisseling van ideeën en behoefte aan een goed format om onze foto’s te bespreken. De vorm waarin verschuift steeds meer naar iets wat goed past bij deze club. Nieuwsbrief, themagroepen, kortdurende projecten. We gaan voor verdieping en discussie.

Archief foto’s 2016

 2015

Monumentenjagers

We worden benaderd door Rheden op de Kaart om  mee te werken aan hun project en alle gemeentelijke en rijksmonumenten te fotograferen. Als tegenprestatie financiert de gemeente een reizende fototentoonstelling, door alle zeven dorpen. Rheden op de Kaart betaalt een stoomcursus Lightroom en Camera Raw voor de zeventien deelnemende fotografen. Gemeente Rheden heeft een bijna ontelbaar aantal monumenten ontdekken we. Tijdens dit meerjarig project doen we veel ervaring op. In het fotograferen ‘in opdracht’, samenwerken, bewerken en bespreken van het gemaakte beeld.

Archief foto’s 2015

 2014

Eerste Lustrum

Kenmerkend is de ruimte die er is voor het uittesten van ideeën. Ook bij een groter ledenaantal. We besluiten wel tot een een maximale groepsgrootte. De club heeft haar eerste lustrum en naar buiten treden met onze foto’s om dit te vieren lijkt ons een geweldig idee. Organiseren, sponsoren aantrekken, technische uitvoering. Binnen onze eigen gelederen blijkt veel kennis en inzet te zijn. We zijn blij met onze succesvolle expositie in de openbare bibliotheek Dieren.

Archief foto’s 2014

 2012

Theothorne

Met ingang van het nieuwe kalenderjaar verruilen we ons maandelijks onderkomen bij de Duivenvrienden voor Theotorne. Leden kunnen maandelijks deelnemen aan een uitje, een thema en een informatieve en leerzame ledenavond. Alle onderdelen liggen ‘goed in de markt.’ Het raamwerk staat stevig.

Archief foto’s 2012
Archief foto’s 2013

 2010

Vooruitstrevende website

Het ledenaantal groeit gestaag en we zijn druk met het uittesten van thema-groepjes, betere locatie, bespreken van foto’s en hoe onszelf inhoudelijk te verbeteren. Fotoclubs tonen nog weinig foto’s van hun leden online. Binnen de Veluwezoom bestaat deze behoefte wel en onze webbeheerder gaat vooruitstrevend aan de slag. De vernieuwde website is jaren lang de basis voor ons fotowerk, het gezicht naar buiten toe en informatie voor de leden.

Archief foto’s 2010
Archief foto’s 2011

 2009

Fotoclub Veluwe Zoom wordt opgericht

Op 15 mei, met een bestuur van vijf personen en € 0,- in kas. Na een aftrap in de Ontmoetingskerk worden in korte tijd leden geworven en een nieuw onderkomen voor ledenavonden gevonden bij het clubhuis van de Gevleugelde Vrienden. Een basis website ingericht en plannen gemaakt voor de toekomst. Het zoeken naar een goede en betaalbare beamer zal een continue project blijken te zijn. De vereniging is nog piepklein maar dat wat door de leden nu belangrijk wordt gevonden zal in de latere jaren de kurk zijn waarop de club drijft.

Archief foto’s 2009