Zaterdag 1 april is het dan zover. Voor mij het eerste uitje met fotoclub VeluwezOOm. Vandaag gaan we beelden fotograferen bij de Beeldengalerij Het Depot in Wageningen.

De dag begint grijs en nat. Goed opletten dus, want dat vraagt om een praktisch gevulde fototas. Mijn fotospullen lagen al klaar en daar kwam nu naast mijn gewone regenjas nog een regenponcho en een dik vest bij (ik ben namelijk een behoorlijke koukleum).

Eenmaal aangekomen op het station in Dieren staan er al een aantal mensen klaar in de parkeergarage en wordt er snel besloten wie met wie in de auto stapt. We gaan op weg en zijn mooi op tijd in Wageningen. Daar worden we welkom geheten door een medewerker van het depot die ons verteld dat Het depot een hoofdlocatie kent met een aantal bijgebouwen. Op alle locaties zijn we welkom om te fotograferen. We mogen, als we dat willen, de beelden zelfs licht aanraken. Daar waar dat niet mag wordt dit expliciet aangegeven. We horen dat het thema van de verzameling de mens en de natuur is. Na dit welkomstwoord neemt Marjo het stokje even over om ons een paar praktische dingen door te geven. Er is voor gekozen om met elkaar koffie te gaan drinken met eventueel iets erbij in plaats van een lunch die duidelijk duurder uit zou vallen. Marjo gaf aan dat we waarschijnlijk aan één bezoek niet genoeg zouden hebben zoveel is hier te zien.

Het depot kent meerdere verdiepingen en op iedere verdieping zijn tig beelden te zien en dus te fotograferen. Een hele klus om keuzes te maken voor welke foto’s ik ga kiezen. Ik begrijp dat we voor een drieluik kunnen kiezen. Drie foto’s waar tussen een relatie is te leggen. Best lastig. Na anderhalf uur heb ik nog maar een halve verdieping bekeken. Voordat ik er erg in heb is het al half één en worden we in het restaurant verwacht. Een prachtig restaurant met ruime ramen rondom waarmee de binnenruimte op een organische manier verbonden is met de natuur van de buitenruimte. Er is een tafel voor ons gereserveerd en iedereen wisselt de tot dan toe opgedane ervaringen uit. En dat allemaal bij een warme bak koffie met iets lekkers erbij. Want dat heb ik wel gezien; bij deze fotoclub zitten gelukkig allemaal lekkerbekken.

Na de koffie durven een paar mensen het aan om naar buiten te gaan en in de tuin te fotograferen. Helaas komen de buien al snel en komt er een eind aan het fotograferen van het groen en de beelden buiten. Gelukkig is er dan nog tijd om binnen verder te gaan met het bekijken van de beelden. Al lopend langs de verdiepingen zie ik fotografen alleen of in groepjes bezig. Nu klinkt het allemaal vreselijk serieus maar dat viel reuze mee. Er wordt ook veel gelachen bij de beelden die soms behoorlijk pikant zijn. Om drie uur verzamelen de meeste fotografen zich weer in het restaurant en wordt er nog wat met elkaar gedronken. En daarmee is het eind van deze dag in zicht gekomen. Wat mij betreft zeker een succes. En ook in het beeldendepot zal ik nog eens terugkomen.

Foto: Liggende naakte figuren met uitzicht op de tuin
Tekst en beeld: Yneke Vollemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan