Op zaterdagmorgen 16 maart 2024 gaan we met zeven leden van de fotoclub naar het buurtschap de Valk bij Lunteren. Daar gaan we een workshop “roofvogels fotograferen” volgen bij de Valk roofvogels. De workshop wordt begeleid door Bianca Schimdt, vaste fotografe van dierentuin Emmen.

Om 9 uur krijgen we onder het genot van een kopje koffie en een groot stuk door Bettine gebakken appeltaart de eerste uitleg. De uitleg over camera instellingen is redelijk basic. Bianca legt vooral uit hoe zij zelf haar camera instelt. Uiteraard kunnen we tijdens de workshop van alles vragen. Het is vooral doen en oefenen. We gaan dan ook om 9.45 uur naar buiten.

Gerard is de valkenier en laat de vogels vliegen. Bianca heeft wat verschillende takken mee gebracht waar ze op en in worden gezet. We krijgen 12 soorten vogels en 2 soorten muisjes te zien. De vogels die voorbij komen zijn onder andere de zeearend, sneeuwuil, een bijeneter en steenuiltje. Ze worden vaak eerst op een stronk of tak geplaatst zodat we portretten kunnen maken. Niet iedere vogel blijft braaf zitten op de plek waar hij wordt neergezet. Het torenvalkje heeft bv een voorliefde voor het hoofd van Gert en de witwangtoerako vind de fototas van Leo erg interessant.

Het maken van de portretten lukt vrij goed. Vliegende vogels zijn wat lastiger om goed scherp in beeld te houden. Belangrijk om goed op de achtergrond te letten horen we iedere keer. Na een leuke ochtend met ruim 1000 foto’s gaan we na een lunch met soep en broodjes weer huiswaarts. Nu alle foto’s nog uitzoeken.

We gaan zeker nog een keer terug. Oefening baart kunst tenslotte.

Tekst: Edith Boogaard      Foto: Ingrid Knier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan